Çeviri | Matty Thomas - Max Stirner'in Anarko-Komünistler İçin Önemi |4| Önerilen Okumalar

 Max Stirner'in ''Biricik ve Mülkiyeti'' kitabı. Ne yazık ki, Stephen T. Byington'a ait tek bir İngilizce çeviri mevcut. Wolfi Landstreicher şu anda yakın gelecekte çıkması planlanan yeni bir çeviri üzerinde çalışıyor.
 Max Stirner tarafından kaleme alınmış olan ''Stirner'in Eleştirmenleri''. Bu yazıda, Stirner (baştan sona üçüncü tekil şahıs olarak konuşarak) felsefesinin bazı yanlış yorumlarını açıklığa kavuşturuyor.
 Max Stirner tarafından yazılmış olan ''Eğitimimizin Yanlış İlkesi''. Stirner, Biricik ve Mülkiyeti'nin yayımlanmasından önceye dayanan bu makalede, hem ilgisiz bilim adamları yetiştirmeyi amaçlayan aristokratik eğitim tarzının hümanizmini, hem de yararlı vatandaşlar yetiştirmeyi amaçlayan demokratik düşünce okulunun realizmini eleştirir. Stirner, ikincisini tercih etme eğilimindeyken, eğitimin amacının bunun yerine özgür, kendi kendini yaratan bireylerin yetiştirilmesi olması gerektiğini savunur.
 Emma Goldman'ın "Birey, Toplum ve Devlet" adlı yazısı. Goldman'ın en "Stirnerci" makalesidir.
 Emma Goldman'ın "Ahlakın Kurbanları". Bu denemede Goldman, "büyümeye zararlı, insanların zihinlerini ve kalplerini çokça felce uğratan ve felç eden" bir yalan olarak ahlak hayaletine saldırır.
 For Ourselves isimli Sitüasyonist grubun kaleme aldığı '' Açgözlü Olma Hakkı: Kesinlikle Her Şeyi  İstemenin Pratik Gerekliliği Üzerine Tezler'' kitabı. Bu tez, ömrü kısa sürmüş bu Sitüasyonist grubun Stirner ve Marx'ın ilham verici bir bileşimini yaratması ile ortaya çıkmıştır. For Ourselves'e göre tam anlamıyla açgözlülük komünist toplumun tek olası temelidir. Açgözlülüğün mevcut biçimleri, sonunda yeterince açgözlü olmadıkları için kaybederler. 
 Yine ''For Ourselves'' grubunun yazdığı ''Zekanın Asgari Tanımı''. Bu deneme, ideoloji ve sabit düşüncenin eleştirisini, kişinin kendi eleştirel öz-kuramının inşasına ilişkin tezlerle birlikte sunar.
 Oscar Wilde'ın ''Sosyalizm ve İnsan Ruhu'' kitabı. Bu harika deneme, liberter komünizmin şimdiye kadar kaleme alınmış en anlamlı egoist savunmalarından biridir. Wilde'ın Stirner'i gerçekten okuyup okumadığı kesin olarak bilinmiyor; bununla birlikte kendisi Almanca okuyabiliyordu ve bu metin ile Biricik ve Mülkiyeti arasındaki üslup benzerlikleri, bunu yapmış gibi görünmesini sağlıyor. Her  durumda, bu anarko-dandy'nin yazısı, ciddi bir egoizm öğrencisi için paha biçilmezdir.
 John F. Welsh'den ''Max Stirner'in Diyalektik Egoizmi: Yeni Bir Yorum''. Bu kitap, Stirner'in düşüncesinin İngilizce olarak mevcut en kapsamlı ve tutarlı keşfini içerir. Stirner'in felsefesinin keşfi, Benjamin Tucker, James L. Walker ve Dora Marsden üzerindeki etkisi ve Stirner ile Nietzsche arasındaki ilişkinin araştırılması kitabın içeriğini oluşturur. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çeviri | CrimethInc. - Siyasetin Bok Gibi Sıkıcı

Kitap İncelemeleri 2 | Raoul Vaneigem - Gençler İçin Hayat Bilgisi El Kitabı

Anarşizm: Sıkça Sorulan Sorular |8| Bölüm A.1.4 Anarşistler Sosyalist Midir?