Renzo Novatore Kitaplığı - 1 | Toplumsal Devrimde Anarşist Bireycilik

1

 Anladığımız kadarıyla anarşist bireycilik - birinci çoğul kullanıyorum çünkü bir avuç dolusu arkadaş benim gibi düşünüyor - her ekole ve her partiye, her kiliseye ve dogmatik ahlaka ve her türlü az ya da çok akademik embesilliğe düşman. Her türlü disiplin, kural ve bilgiçlik, serseri ve isyankar  huzursuzluğumuzun samimi asaletine karşıdır!

 Bireycilik bizim için yaratıcı güç, ölümsüz gençlik, yüce güzellik, kurtarıcı ve verimli savaştır. Bu, bedenin harikulade tanrılaştırılması ve ruhun trajik destanıdır. Mantığımız, hiçbir stabil mantık türünün olmamasıdır. İdealimiz, gerçek, içgüdüsel, pervasız ve neşeli yaşamın en büyük ve en yüce zaferi için diğer tüm ideallerin kategorik olarak yadsınmasıdır! Bizim için mükemmellik bir rüya, bir ideal, bir bilmece, bir gizem, bir sfenks değil, enerjik ve güçlü, parlak ve titreyen bir gerçekliktir. Bütün insanlar kendi içinde mükemmeldir. Eksik olan tek şey, mükemmelliklerinin kahramanca cesaretidir. İnsanoğlu, yaşamın bir görev, bir çağrı olduğuna ilk inandıkları andan itibaren, var olma güçlerini ayıplamış ve hayallerin peşinden giderek kendilerini inkar etmiş ve gerçeklerden uzaklaşmışlardır. Mesih insanlara ''kendiniz olun, mükemmellik sizde'' dediğinde. yaşamın en yüksek sentezi olan muhteşem bir cümle kurdu.

 Bağnazların, ilahiyatçıların ve filozofların, Mesih'in sözlerine yanlış bir yorum getirmek için aldatıcı ve diyalektik safsatalarla ellerinden geleni yapmaları boşunadır. Ama Mesih insanlara bu şekilde konuştuğunda, tüm feragat, görev ve inanç çağrısını reddeder ve öğretisinin geri kalanı, kendisi tarafından yıkılarak çamura sefil bir şekilde çöker. Ve işte burada, yalnız buradadır İsa'nın büyük trajedisi. İnsanlar bu gerçeğin kör edici güneşinde buğulu gözlerini açsınlar, kendilerini gerçek ve gülen kurtuluşlarıyla karşı karşıya bulsunlar. Bu, ne romantik olarak mistik ne de idealist olarak manastıra ait, ne ahlaki ne de ahlaksız, ama ahlakdışı, vahşi, öfkeli ve savaşçı olan bireyciliğin etik yanıdır; bu, parlak köklerini putperest doğanın fosforlu periantında şehvetle köklendirir ve onun yemyeşil bitki örtüsü dinlenir bakire hayatın mor ağzında.

2

 Özgür ve coşkulu genişlemeye susamış anarşik ve asi benliğimize, feragatleri ve suni üzüntüleri empoze etmeye çalışan her insan toplumuna, kükreyen ve saygısız bir dinamit ulumasıyla karşılık vereceğiz. 

 Ceplerinde geleceğin bir köşesini ipotek ederek güzel bir sistem taşıyan bütün o siyaset ve felsefe demagoglarına Bakunin ile cevap veriyoruz: Ahmaklar ve zavallılar! Bize yüklemek istedikleri her görevi, kutsala saygısız ayaklarımızın altında şiddetle çiğneyeceğiz. Işığa açgözlü gözlerimizin önüne koyacakları her gölgeli hayaleti, cüretkar, saygısız ellerimizle öfkeyle parçalayacağız. Mesih kendi öğretisinden utandı ve onu ilk kendisi bozdu. Friedrich Nietzsche, üstün insandan korktu ve onu ıstırap çeken hayvanlarının ortasında öldürterek yüce insandan merhamet diledi. Fakat özgürleşmiş insandan ne korkuyoruz ne de utanıyoruz. 

 İnsanı canlandırmak için Zeus'un cennetinden ebedi ateşi çalan, kutsal olmayan hırsız Prometheus'u yüceltiyor ve güçlü, özgürleştirici kahraman Herkül'ü övüyoruz.

3

 Pagan doğası, her ölümlü insanın zihnine bir Prometheus, her düşünürün beynine bir Herkül yerleştirmiştir. Ama ahlak, filozofların, halkların ve insanlığın o iğrenç büyücüsü, akbabayı ilahi adalet gibi yücelterek yüceltmiş ve kutsamış ve Comte'un insanlaştırdığı ilahi adalet kahramanı mahkum etmiştir. 

 Karık İnsanı ve düşünür bu meşum hayalet karşısında titredi ve cesaret korkunun muazzam ağırlığı altında yenildi. Ancak anarşist bireycilik, korku diyarına karanlığa ışık tutan ve Comte'un insanlaştırdığı ilahi adalet hayaletlerini uçuran parlak ve ölümcül bir meşaledir. Bireycilik, bireyi ebedi ve evrensel pan-dinamizmle yeniden bağlayan, ne ahlaki ne de ahlaksız olan özgür ve kısıtlanmamış şarkıdır, hepsi bu. Doğa ve hayat! Hayat nedir? Derinlikler ve zirveler, içgüdü ve mantık, ışık ve karanlık, çamur ve güzellik, neşe ve keder. Geçmişin reddi, bugüne hakimiyet, gelecek özlemi ve hasreti. Hayat bütün bunlardan ibaret. ve tüm bunlar aynı zamanda bireyciliktir. Kim Hayattan kaçmak ister? Kim inkar etmeye cesaret edebilir? 

4

 Toplumsal devrim, Prometheus'un kalbini paramparça eden iğrenç akbabanın neden olduğu hafif bir üzüntüye düşmesinin ardından aniden uyanmasıdır. Kendini özgürleştirme girişimidir. Ancak uğursuz tanrı Zeus'un iğrenç hizmetkarı Vulcan tarafından Kafkasya'da zincirlenmesine neden olan olaylar zinciri, Zeus'un oğlu, asi kahraman dışında ortadan kaldırılamaz.  

 İnsanları toplumsal hurafelerin dogmatik çamuruna zincirleyen bu kokuşmuş insanlığın doğurduklarına karşı isyanımızı sürdüreceğiz, bu nefret zincirinin paslı halkalarına heybetli baltamızı indirme fırsatını asla kaçırmayacağız.

 Evet, biz anarşist bireyciler toplumsal devrim için varız ama kendi anladığımız şekliyle!

5

 Bireyin topluma karşı isyanı, kitlelerin hükümetlere karşı isyanı tarafından doğrudan verilmez. Kitleler hükümetlere boyun eğip, boyun eğmenin kutsal ve utanç verici sükunetini yaşasalar bile anarşist birey topluma karşı yaşar, çünkü onunla hiç bitmeyen ve uzlaşmaz bir savaş içindedir, ancak tarihsel bir  dönüm noktasında geldiğinde isyan için toplumla bir araya gelir, kara bayrağını ayaklanan kitlelerle birlikte yükseltir, dinamitini onlarla birlikte fırlatır. 

 Anarşist bireyci, toplumsal devrimde bir demagog olarak değil, bir havari olarak değil, kışkırtıcı bir unsur olarak değil, yaşayan, etkili, yıkıcı bir güç olarak vardır. 

 Geçmişteki tüm devrimler nihayetinde burjuva ve muhafazakardı. Muhteşem trajik zamanımızın kırmızı ufkunda parıldayan şey ateşli sosyalist hümanizm olacaktır. Biz anarşist bireyciler, yalnızca kendi ihtiyacımız olan, ruhları ateşlemek ve kışkırtmak için devrime katılacağız. Stirner'in dediği gibi, yaklaşan yeni bir devrim değil, ufuktaki şimşekle gümbürdeyen ve altında önsezilerle şişmiş gökyüzünün karanlığa gömüldüğü ve sessizleştiği muazzam, gururlu, pervasız, utanmaz, vicdansız bir suçtur. Ibsen der ki : '' Bildiğim tek bir devrim var - bu gerçekten, tamamen radikaldi - ... Antik  Tufan'dan bahsediyorum! Bu tek başına gerçekten ciddiydi. Ama o zaman bile şeytan hakkını kaybetti: Biliyorsunuz, Nuh diktatörlüğü devraldı. Bu devrimi tekrardan yapalım ama daha kapsamlı olsun. Bu iş gerçek hatipleri olduğu kadar gerçek insanları de gerektirecek. Siz gürleyen sularını getirin ben de gemiyi havaya uçurmak için barut fıçısını vereyim. '' 

 Şimdi, kara korkaklığımızın üzerine kasvetli parıltısını doğudan gönderen kasvetli küresel devrimde diktatörlük - ne yazık ki!-  kaçınılmaz olacağından, biz anarşist bireycilerin nihai görevi son gemiyi bomba patlamalarıyla ve son diktatörü Browning atışlarıyla havaya uçurmak olacaktır. Yeni toplum kurulduğunda, asil suçlular ve cüretkar günahkarlar olarak hayatımızı yaşamak için toplumun uç sınırlarına geri döneceğiz! Çünkü anarşist bireyci hala, sanat, düşünce ve eylem alanında sonsuz yenilenme anlamına gelir. 

 Anarşist bireycilik hala sonsuz kedere karşı sonsuz isyan, yeni yaşam, neşe ve güzellik kaynakları için sonsuz arayış anlamına gelir. Ve biz hala böyle bir anarşide olacağız. 

Bu yazı Renzo Novatore tarafından, Mario Ferrento takma adıyla yayınlanmıştır. 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çeviri | CrimethInc. - Siyasetin Bok Gibi Sıkıcı

Kitap İncelemeleri 2 | Raoul Vaneigem - Gençler İçin Hayat Bilgisi El Kitabı

Anarşizm: Sıkça Sorulan Sorular |8| Bölüm A.1.4 Anarşistler Sosyalist Midir?