Anarşizm: Sıkça Sorulan Sorular |1| Giriş (Çevirmenin Yazısı)

 Anarşizm, tüm yaşamsal faaliyetlerin ve organizasyonların mümkün olduğu ölçüde, özgür bireylerin gönüllü etkileşimleri ile sağlanmasını savunan bir paradigmadır. Bu blogu oluşturmaktaki amacım anarşizm üzerine denemeler yazmak ve anarşist külliyatın Türkçe'ye çevrilmemiş eserlerini çevirmekti. Bu amaca yönelik çalışmalarımı sürdürmeye devam edeceğim. Çalışmalarımı genişletmek amacıyla, tek yazarı olmayı planladığım bir dergi çıkarmaya karar verdim. Bu derginin ilk sayısını Nisan ayının ortalarında yayınlamayı ve dergiyi aylık periyotlarla çıkarmayı planlıyorum. Editör ve yazarlık görevini üstlenecek olmama rağmen, dergiye ve ilgili sayıların konularına katkıda bulunmak isteyen arkadaşlara kapı her daim açık olacaktır. 

 Anarşist külliyat içerisinde Türkçe'ye amatör çabalarla çevrilmeye çalışılmış ancak yarıda bırakılmış, önemli bir çalışma bulunmakta. Bu çalışma ''Anarşizm: Sıkça Sorulan Sorular'' (ing. Anarchist FAQ) isimli uzunca bir yazı serisidir. Bu yazı serisi, dünyanın dört bir yanından katkıda bulunan anarşistlerin çabalarıyla oluşturulmuştur. Bu yazı serisinin tamamını Türkçe'ye çevirme kararı aldım. Çeviri için kullanacağım versiyon, 2009 yılında anarşist yazar Ian McKay tarafından kitaplaştırılmış olanıdır. 

 Irkçı ve milliyetçi eğilimlerin, dinciliğin ve türlü doğaüstü hurafenin, devletçiliğin ve 20.yy'ın totaliter ideolojilerinin, neoliberalizmin yükselişte olduğu Türkiye coğrafyasında, bu gibi çalışmaların çok büyük bir değeri olduğuna inanıyorum. Öyle umuyorum ki bu çeviri tamamlandığında, anarşizm hakkında insanların okuyabileceği ve kritik düşünme eylemleri sonunda merak edip başvurabilecekleri geniş ölçekte bir kaynağa sahip olacağız. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çeviri | CrimethInc. - Siyasetin Bok Gibi Sıkıcı

Kitap İncelemeleri 2 | Raoul Vaneigem - Gençler İçin Hayat Bilgisi El Kitabı

Anarşizm: Sıkça Sorulan Sorular |8| Bölüm A.1.4 Anarşistler Sosyalist Midir?