Anarşizm: Sıkça Sorulan Sorular |2| Giriş (Editörün Yazısı)

  ''Dünyanın proleterleri, kendi varlıklarınızın derinliklerine bakın, gerçeği orada fark edin ve anlayın. Onu başka hiçbir yerde bulamazsınız.''

 - Peter Arshinov - Maknovist Hareketin Tarihi

  Anarşist SSS'ye hoşgeldiniz.

 Bu SSS, ( Sıkça Sorulan Sorular) dünya genelindeki anarşistler tarafından, ilgili olanlara anarşist fikirleri ve teoriyi sunmak amacıyla yazılmıştır. (Sanal) bir çalışma grubu tarafından üretilen ortak bir çabadır ve anarşistler için çevrimiçi ve umarız gerçek dünyada yararlı bir örgütlenme aracı sunmak için vardır. Neden anarşist olmanız gerektiğine dair argümanlar sunmayı ve anarşizme karşı üretilmiş olan ortak argümanları ve karşılaştığımız sosyal sorunlara önerilen diğer çözümleri çürütmeyi hedeflemektedir.  

  Anarşist fikirler ''popülist düşüncelerle'' çok çelişkili göründüğünden (''elbette bir devlete  ve kapitalizme ihtiyacımız var'' gibi) anarşistlerin neden böyle düşündüklerini belirtmemiz gerekiyor. Birçok politik teorinin aksine,  anarşizm tekdüze cevapları reddeder ve bunun yerine fikirlerini ve ideallerini toplum ve insanlığın derinlemesine bir analizine dayandırır. Hem anarşizmin hem de okuyucunun hakkını vermek için argümanlarımızı mümkün olduğunca basitleştirmeden  özetledik. Bunun uzun bir belge olduğunu ve sıradan bir okuyucuyu kendisinden uzaklaştırabileceğini biliyoruz ancak bu uzunluk kaçınılmazdır. 

 Okuyucular, kapsamlı alıntı kullanmamızı, "alıntı kullanışlı bir şey olup, kişiyi kendi başına düşünme zahmetinden kurtarır" sözündeki gibi bir bahane olarak görebilirler. (A.A. Milne) Durum elbette böyle değildir. Birçok anarşist figürün kapsamlı alıntılarını üç nedenden dolayı dahil ettik. İlk olarak, belirli anarşistlerin düşündükleri veya savundukları şeylere dair iddialarımızı  gerçek olmayan dayanaklarla oluşturmadığımızı belirtmek için. İkincisi ve en önemlisi bu alıntılar, anarşizmin geçmiş seslerini mevcut savunucularıyla ilişkilendirmemizi sağlar. Ve son olarak, alıntılar otoriteye başvurmaktan ziyade, fikirleri kısa ve öz bir şekilde iletme özellikleri için kullanılır. 

 Ek olarak, okuyucuların alıntı yapılanların fikirlerini araştırmasına, gerçekleri özetlemeye ve böylece yazılı alandan tasarruf etmeye izin vermek için birçok alıntı kullanılmıştır. Örneğin, Chomsky'nin devlet korumasıyla kapitalizmin gelişimine ilişkin bir alıntısı, Chomsky'nin kullandığı tüm kanıtları ve referansları sunmak zorunda kalmadan argümanlarımızı gerçeklere dayandırmamızı sağlar. Benzer şekilde, analizlerimizi ve iddialarımızı desteklemek ve güçlendirmek için belirli konularda (örneğin ekonomi gibi) uzmanlardan alıntı yapıyoruz.

 Ayrıca bu SSS'nin geçmişini de belirtmeliyiz. Bu çaba, 1995'te bir grup anarşistin, bazı"liberteryen" kapitalistlerin anarşist oldukları iddialarını çürüten bir SSS yazmak için bir araya gelmesiyle başladı.  Bu projeye dahil olanlar, bu insanların kapitalizm ve anarşizmin birlikte yürüyebileceği yönündeki iddialarını olarak çürütmek için internette saatlerce zaman harcadılar. Son olarak, bir grup internet aktivisti, yapılacak en iyi şeyin anarşizmin neden kapitalizmden nefret ettiğini ve ''anarko''  kapitalistlerin neden anarşist olmadığını açıklayan bir SSS hazırlamak olduğuna karar verdi. Bununla birlikte, Mike Huben'ın (''Liberteryenizmin Eleştirileri'' web sayfasına hala sahip olan) önerisinden sonra, genel anlamda Anarşizm yanlısı bir SSS'nin ''anarko''-kapitalizm karşıtı bir SSS fikrinden daha iyi bir fikir olacağına karar verildi. Böylece ''Anarşizm: SSS'' doğdu. SSS hala daha ilk amacının bazı izlerini taşımaktadır. Örneğin, Ayn Rand, Murray Rothbard ve benzeri gibilere, Bölüm F'de çok fazla yer veriliyor. - gerçekten o kadar önemli değiller ancak gündelik kapitalist ideolojinin ve varsayımların uç örneklerini sundukları için ele alınıyor olmalarının bir önemi vardır.- Daha ılımlı destekçilerinin saklamaya veya en aza indirmeye çalıştığı kapitalist ideolojinin otoriter sonuçlarını açıkça belirtirler. 

 Anarşistlerin ve diğer anti-kapitalistlerin kullanması için yararlı bir online kaynak ürettiğimizi düşünüyoruz. Belki de bunun ışığında, bu anarşist SSS'yi, anlamsız argümanları nedeniyle bizi bu çalışmaya başlamaya teşvik eden birçok internet ''liberteryen" kapitaliste ithaf etmeliyiz. Fakat bunu yaparsak bu durum onlara çok fazla kredi vermek anlamına gelecektir. İnternet haricinde tamamen konu dışılar, internetteyse sadece rahatsız ediciler. Tahmin edebileceğiniz gibi, F ve G bölümleri bu SSS'nin yayınlanmadan önceki ilk hali olan Anti-Liberteryen SSS'nin büyük bir kısmını içerir ve yalnızca bir anarşistin kapitalizmin destekçisi olabileceğine dair internette nispeten yaygın olan iddiayı çürütmek için dahil edilmiştir. ( neredeyse tüm anarşistler "anarko"-kapitalizmin bir çelişki olduğunu ve onun destekçilerinin anarşist hareketin bir parçası olmadığını düşündüklerinden, gerçek dünyada bunu belirtmeye gerek kalmayacaktır.)

 Bu nedenle, çok özel bir sebeple yola çıkmışken, SSS başlangıçta hayal ettiğimizden daha fazlasına dönüştü. Anarşizm fikirleri ve tarihi hakkında genel bir giriş külliyatı haline geldi. Anarşizm, kolay yanıtların olmadığını ve özgürlüğün bireysel sorumluluğa dayanması gerektiğini kabul ettiğinden, SSS oldukça fazla bir derinliğe sahiptir. Aynı zamanda birçok varsayıma meydan okuduğundan çok fazla konuyu kapsamak zorunda kaldık. Ayrıca, eklediğimiz ''sıkça sorulan sorulardan'' bazılarının diğerlerinden daha sık sorulduğunu da kabul ediyoruz. Bunun nedeni, aksi halde dahil edilmemiş olabilecek ilgili argümanları ve gerçekleri dahil etme ihtiyacıdır. 

 Pek çok anarşistin SSS'de yazdıklarımıza %100 katılmayacağına eminiz. Bireysel özgürlüğe ve eleştirel düşünceye dayalı bir harekette bu beklenen bir şeydir. Bununla birlikte çoğu anarşistin, sunduklarımızın çoğuna katılacağına ve katılmadıkları kısımlara anarşist fikirlerin ve ideallerin gerçek ifadeleri olarak saygı göstereceğinden eminiz. Anarşist hareket, anarşist fikirlerin çeşitli yönleri ve bunların nasıl uygulanacağı hakkında yaygın bir anlaşmazlık ve tartışma ile dikkat çekmiştir. (Ama aynı zamanda, farklı bakış açılarına karşı geniş bir hoşgörü ve küçük anlaşmazlıklara rağmen birlikte çalışmaya isteklilik  gerçeğini de eklemeliyiz.) Bunu SSS'de yansıtmaya çalıştık ve tartıştığımız tüm anarşist eğilimlerin fikirlerini sunmakta iyi bir iş çıkardığımızı umuyoruz. 

 Anarşizmin ne olduğunu ve ne olmadığını taşlara kazımak gibi bir arzumuz yok. Bunun yerine SSS, insanların anarşizm hakkında kendi kendilerine okuyup öğrenmeleri ve bu öğrenmeyi doğrudan eyleme ve öz-aktiviteye dönüştürmeleri için bir başlangıç noktasıdır. Bunu yaparak, anarşizmi yaşayan bir teori, bireysel ve toplumsal öz-etkinliğin bir ürünü haline getiriyoruz. Fikirlerimizi sadece pratikte  uygulayarak onların güçlü yanlarını ve sınırlarını bulabilir ve böylece anarşist teoriyi yeni yönlerde ve yeni deneyimler ışığında geliştirebiliriz. SSS'nin bu öz-etkinlik ve öz-eğitim sürecini hem yansıtacağını hem de yardımcı olacağını umuyoruz. 

 SSS'nin ele almadığı birçok sorun olduğundan eminiz. Ekleyebileceğimiz bir şey düşünürseniz veya dahil edilmesi gereken bir sorunuz ve cevabınız olduğunu düşünüyorsanız bizimle iletişime geçin. SSS bizim ''mülkümüz'' değil, tüm anarşist harekete aittir ve bu nedenle organik, yaşayan bir eser olmayı amaçlar. Mümkün olduğu kadar çok insandan gelen yeni fikirler ve girdilerle büyüdüğünü ve genişlediğini görmek istiyoruz. SSS'ye dahil olmak istiyorsanız, bizimle iletişime geçin. Benzer şekilde, diğerleri (özellikle anarşistler) SSS'nin tamamını veya bir kısmını dağıtmak isterse, o hiç çekinmesin. Bu eser hareket için bir kaynaktır. Bu nedenle Anarşist SSS'yi  telifsiz (copyleft)  olarak bıraktık. (detaylar için http://www.gnu.org/copyleft/copyleft.html'ye bakın). 

 Son bir nokta. Dil yıllar içinde çok değişti ve bu anarşist düşünürler için de geçerli. İnsanlığa atıfta bulunmak için ''erkek'' teriminin kullanılması böyle bir değişikliktir. Söylemeye gerek yok, günümüz dünyasında bu tür bir kullanım insan ırkının yarısını fiilen görmezden geldiği için uygunsuzdur. (Çevirmenin Notu: Bu İngilizce dilini ilgilendiren bir durumdur.) Bu nedenle SSS zamir  kullanımlarında cinsiyetten bağımsız olmaya çalıştı. Bununla birlikte, bu farkındalık nispeten yenidir ve birçok anarşist (Emma Goldman gibi kadın olanlar bile) bir bütün olarak insanlığa atıfta bulunmak için ''erkek'' terimini kullanmıştır. ''Erkek'' kelimesini bu şekilde kullanan eski yoldaşlardan alıntı yaptığımızda, bunun erkek cinsiyetinden ziyade bir bütün olarak insanlığa atıfta bulunudğu açıktır. Mümkün olduğunda ''kadın'', ''kadınlar'', ''onun'' vb. ekledik, ancak bunun alıntıyı okunamaz hale getireceği durumlarda olduğu gibi bıraktık. Bu tutumun pozisyonumuzu netleştirmesini umuyoruz. 

 Bu nedenle, bu SSS'nin sizi eğlendirdiğini ve düşündürdüğünü umuyoruz. Umarım bu çalışma birkaç kimsenin daha sorgulayarak anarşist olmasına katkıda bulunur ve anarşist bir toplumun yaratılmasını hızlandırır. Her şey başarısız olsa dahi, bu SSS'yi oluşturmaktan keyif aldık ve anarşizmin uygulanabilir ,tutarlı bir siyasi fikir olduğunu gösterdik. 

 Bu çalışmayı, daha iyi bir dünya yaratmaya çalışan ve çalışmış olan, yaşayan ve ölmüş milyonlarca anarşiste adıyoruz.  Anarşizm: SSS 1936 İspanyol Devrimi'ni ve İspanyol anarşist hareketinin kahramanlığını kutlamak için, resmi olarak 19 Temmuz 1996'da yayınlandı. Buradaki çalışmalarımızın dünyayı daha özgür bir yer haline getirmeye yardımcı olacağını umuyoruz. 

 Bu SSS'ye kendilerini anarşist ilan eden aşağıdaki kişiler katkıda(büyük oranda) bulunmuştur:

 • Iain McKay (katkıda bulunan ana katılımcı ve editör)

• Gary Elkin

• Dave Neal

• Ed Boraas 

 Katkıları ve geri bildirimleri için aşağıdaki isimlere teşekkür etmek isteriz:


• Andrew Flood

• Mike Ballard

• François Coquet

• Jamal Hannah

• Mike Huben

• Greg Alt

• Chuck Munson

• Pauline McCormack

• Nestor McNab

• Kevin Carson

• Shawn Wilbur

ve buna ek olarak anarchy'deki, oneunion'daki, organise! mail listesindeki tüm yoldaşlarımıza teşekkürlerimizi sunarız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çeviri | CrimethInc. - Siyasetin Bok Gibi Sıkıcı

Kitap İncelemeleri 2 | Raoul Vaneigem - Gençler İçin Hayat Bilgisi El Kitabı

Anarşizm: Sıkça Sorulan Sorular |8| Bölüm A.1.4 Anarşistler Sosyalist Midir?