Anarşizm: Sıkça Sorulan Sorular |4| Bölüm A.1 Anarşizm Nedir ?

  Anarşizm, ''bir efendinin ve hükümdarın yokluğu'' olan anarşiyi yaratmayı amaçlayan bir politik teoridir. (P-J Proudhon, What Is Property, sy. 264) Başka bir deyişle, anarşizm, içerisinde bireylerin azami ve eşit özgürlükle işbirliği yaptığı bir toplum yaratmayı amaçlayan politik teoridir. Bu haliyle anarşizm,  hiyerarşik denetimin tüm biçimlerine -ister devlet isterse kapitalist tarafından olsun- bireye ve onun bireyselliğine zararlı olduğu kadar gereksiz olduğu için de karşı çıkar. Anarşist L. Susan Brown'ın sözleriyle: ''Anarşizm hakkındaki popüler anlayış şiddet içeren, devlet karşıtı bir hareket olsa da, anarşizm devlet gücüne basit bir muhalefetten çok daha incelikli ve ayrıntılı bir gelenektir. Anarşistler, güç ve tahakkümün toplum için gerekli olduğu fikrine karşı çıkarlar ve bunun yerine daha işbirlikçi, hiyerarşi karşıtı sosyal, politik ve ekonomik örgütlenme biçimlerini savunurlar. (The Politics of Individualism, sy. 106) 

 Buna rağmen, ''anarşizm'' ve ''anarşi'' hiç kuşkusuz siyaset teorisinde en çok yanlış temsil edilen  fikirlerdir. Bu kelimeler genellikle "kaos" veya "düzensizlik" anlamında kullanılır ve bu nedenle, ima yoluyla, anarşistler toplumsal kaosu ve "orman kanunlarına" dönüşü arzuluyormuş algısı yaratılır. 

 Bu sahte tanımlama süreci tarihsel paralellikten yoksun değildir. Örneğin, tek kişinin yönetimini (monarşi) gerekli gören ülkelerde, ''cumhuriyet'' veya ''demokrasi'' kelimeleri tam olarak ''anarşi'' gibi, düzensizliği ve kafa karışıklığını ima etmek için kullanılmıştır. Statükoyu korumakta çıkarı olanlar, mevcut sisteme muhalefetin pratikte işe yaramadığını ve yeni bir toplum biçiminin yalnızca kaosa yol açacağını açıkça ima etmek isteyeceklerdir. Veya Errico Malatesta'nın ifade ettiği gibi: '' Devletin gerekli olduğu ve devlet olmadan sadece düzensizlik ve kargaşa olabileceği düşünüldüğünden, devletin yokluğu anlamına gelen anarşinin, düzen yokluğu gibi görünmesi doğal ve mantıklıdır'' (Anarchy, sy. 16) 

 Anarşistler, insanlar devletin ve diğer hiyerarşik sosyal ilişkilerin hem zararlı hem de gereksiz olduğunu görsünler diye bu "genelgeçer" "anarşi" fikrini değiştirmek istiyorlar: ''Fikirleri değiştirin, halkı devletin sadece gereksiz değil, aynı zamanda son derece zararlı olduğuna ikna edin ve sonrasında anarşi kelimesi, devletin yokluğu anlamına geldiği için herkes için şu anlamı ifade edecek: doğal düzen, insan ihtiyaçlarının birliği ve insanların çıkarları; tam dayanışma içinde tam özgürlük.''(Op. Cit., sy. 16)

 Bu SSS, anarşizm ve anarşinin anlamı hakkında yaygın olarak kabul edilen fikirleri değiştirme sürecinin bir parçasıdır. Ama hepsi bu kadar değil. ''Genelgeçer'' ''anarşi'' fikrinin ürettiği çarpıtmalarla mücadele etmenin yanı sıra, anarşizmin ve anarşistlerin yıllardır siyasi ve toplumsal düşmanları tarafından maruz kaldıkları çarpıtmalarla da mücadele etmeliyiz. Bartolomeo Vanzetti'nin belirttiği gibi; ''Anarşistler radikalin radikalidir, tüm bağnazların, sömürücülerin, şarlatanların, sahtekarların ve baskıcıların dehşetli düşmanıdır. Bu nedenle aynı zamanda, herkesten daha fazla iftiraya uğrayan, yanlış tanıtılan, yanlış anlaşılan ve zulme uğrayan da biziz.'' ( Nicola Sacco and Bartolomeo Vanzetti, The Letters of Sacco and Vanzetti, sy. 274) 

 Vanzetti neden bahsettiğini biliyordu. O ve yoldaşı Nicola Sacco, işlemedikleri bir suçtan dolayı ABD devleti tarafından damgalandı ve 1927'de göçmen birer anarşist oldukları için elektrikli sandalye ile idam edildi. Dolayısıyla bu SSS'nin kapitalist medya, politikacılar, ideologlar ve patronlar tarafından anarşistlerin maruz kaldığı iftiraları ve çarpıklıkları düzeltmek için biraz zaman harcaması gerekecek. (Liberaller ve Marksistler gibi eski radikal dostlarımız tarafından yapılan çarpıtmalardan bahsetmiyoruz bile.) Umarım çalışmamız bittiğinde, iktidardakilerin anarşizme saldırmak için neden bu kadar çok zaman harcadıklarını anlayacaksınız. Anarşizm, etkili bir şekilde herkes için özgürlüğü sağlayabilecek ve bir azınlığın çoğunluk üzerinde güce sahip olmasına dayalı tüm sistemleri sona erdirebilecek tek fikirdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çeviri | CrimethInc. - Siyasetin Bok Gibi Sıkıcı

Kitap İncelemeleri 2 | Raoul Vaneigem - Gençler İçin Hayat Bilgisi El Kitabı

Anarşizm: Sıkça Sorulan Sorular |8| Bölüm A.1.4 Anarşistler Sosyalist Midir?